Egészségügyi problémáik mentén szerveződnek Nyírbátorban, három utca lakói.

Három utca lakói gyűltek össze Nyírbátorban, az Akácfa utcában. Egy közös téma hozta őket össze, ez az egészségük. Az vasútállomáshoz közel eső  utcákban ugyanis sokan betegek, nagyobb részük légúti megbetegedésekben szenved, de sok a daganatos betegek száma. Megjelentek a Táncsics, Akácfa és az Ady utca lakói, ők a leginkább érintettek.

Az érintettek által összeverbuvált gyűlésen, mintegy 20 fő jelent meg, közülük sokan jelenleg is daganatos megbetegedésben szenvednek.

Egyikük elmondta: a Táncsics utcában, tudomásuk szerint minden második ember daganattal küzd, míg az Akácfa utca lakói közül az elmúlt három évben kilencen haltak meg daganat miatt és jelenleg is hárman küzdenek a betegséggel.

Az érinttetek több magánvéleményt is megfogalmaztak. Egyesek a levegőben jelen lévő anyagokat okolják, de fontos tényezőként említették a zaj és porszennyezést.  Ez utóbbi miatt még petíciót is indítottak az érintettek. A Táncsics utca olyannyira élhetetlen, hogy az ott élő emberek eladnák a házaikat, de nem kell az senkinek, mert éjjel-nappal kamionok motorhangja zavarja az utca lakosságát.

Nyírbátor város polgármestere is ott volt a megbeszélésen, aki meghallgatta a lakossági észrevételeket és igyekezett lakosokat tájékoztatni.

Ő közölte, hogy a közelben fekvő gyár vezetőségével felvette a kapcsolatot, és a zajszennyezést zajvédő fal emelésével fogják csökkenteni, amelynek építése már el is kezdődött. Nyitott az önkormányzat arra, hogy a talajvizet bevizsgáltassák, a mintavétel helyének a kijelölésébe kérte a megjelentek közreműködését. Amennyiben az érintettek megjelölik a mintavétel helyét, az önkormányzat független szakértőket kér majd meg a vizsgálatra. Azt is elmondta, hogy napi szinten mintegy 200-250 kamion fordul meg a város útjain, ezeknek nagy része az érintett három utcán is közlekedik. Erre jelenthet megoldást az a egyelőre csak vízió szinten létező terv, amely szerint, kiépítenek a városon kívül egy parkolót, ahol a nyírbátori gyárak összes kamionja parkolhat és rakodhat majd,  de az is a tervek között szerepel, hogy vasúton történjen a teherszállítás, - ezzel kapcsolatban egyeztetéseket irányzott elő a város vezetője.

communication-expert-knowledge-marketing-consultant-communication.jpg

 

Címkék: hírek, ügyek