Javulhat a határ átjárhatósága Csengersimánál? Busz járhat a határátkelőhelyig.

A Közügyekben utazunk csapatához, sok észrevétel érkezett azzal kapcsolatban, hogy nehézkes a  közösségi  közlekedés Nyíregyháza és Mátészalka felől, Romániába. Ahogyan több érintett is elmondta, Mátészalka környékéről gyakran közösségi közlekedés helyett taxi szolgátatást kell választaniuk, mert ugyan Csengersimáig el lehet jutni busszal, de a legutolsó buszmegállóhelytől még 3,2  kilométer a határátkelő.Arra pedig már nincs semmilyen közlekedés.

 Az ügyről:

Szatmárnémeti felé közösségi közlekedéssel jelenleg csak a Mátészalka- Nagykároly- Szatmárnémeti útvonalon lehet eljutni. Mátészalkáról vonattal lehet eljutni Nagykárolyba, majd onnan egy 20 perces gyaloglás után hétköznaponként fél óránként indulnak a buszok Szatmárnémetibe, amelyek menetideje 30-40 perc. Tehát mindent beleszámolva csaknem három óra az út Mátészalkáról, Szatmárnémetibe.

Mátészalka és Szatmárnémeti között a távolság közúton  mindössze 50 kilométer a Mátészalka- Csengersima/Petea- Szatmárnémeti útvonalon, így nagyon  elszántnak  kell lenni ahhoz, ha valaki a Mátészalka-
Nagykároly- Szatmárnémeti útvonalon, jelentős plusz menetidőt és plusz kilométert vállalva  teszi meg ezt az utat.  Bár régebben volt Mátészalka- Szatmárnémeti buszjárat, de most nem annak a rehabilitálása lenne a cél, hanem az,   hogy napszakonként egy buszjárat menjen le Csengersima határátkelőhelyig, Így biztosítsák itt is a határok átjárhatóságát.(Akár lehetne ez igényvezérelt is, bár ha jól tudjuk ennek nincsenek meg a technikai feltételei)

Jelenleg a problémát az jelenti, hogy Csengersima országhatár megállóhelytől a Csngersima/Petea megállóhely között nincs semmilyen összeköttetés. Taxi Csengersimában nincs, busz pedig nem jár le a , ami azt eredményezi, hogy  3, 2 kilométert kell gyalogolniuk az embereknek, amelyet csak kevesen vállalnak. Így marad  a Mátészalkáról való taxizás, ami 10 ezer forint, esetleg telekocsik ebből alig van).



Fel lehetne venni a kapcsolatot a román oldal buszos szolgáltatójával és össze lehetne hangolni a két társaság menetrendjét ennél a három járatnál. Mivel a gyalogosan közlekedő egyéneket hamar átléptetik, így fél óra bőven elég lenne a Csengersima határállomáshoz érkezés és a Petea megállóhelyről való indulás között. A Petea települési buszmegálló  a határállomástól mindössze pár száz méterre található, így ez egy kényelmes csatlakozási lehetőség lehetne Szatmárnémeti felé, illetve a Szatmárnémeti felől érkezőknek Mátészalka felé,
megnyílnának az utazási lehetőségek Mátészalkán keresztül busszal és vonattal Nyíregyháza és Debrecen irányába.

Az Északkelet-magyarországi Közlekedésszervező Iroda már vizsgálja a felvetést.

Kérésüket megkaptuk, a kivizsgálás folyamatban van. Annak befejezéséig kérem szíves türelmüket!

 

Köszönettel:

 

SZABÓ Tamás Bálint

irodavezető

 

b_131001csengersima.jpg

Címkék: hírek, ügyek